Aangebrande pannen schoonmaken: zo doe je het!
   14/10/2018 19:12:00    0 Comments
Aangebrande pannen schoonmaken: zo doe je het!

Aangebrande pan schoonmaken zonder schrobben: zo doe je het!

 aangebrande pan

https://nl.pinterest.com/pin/45387908720521542/

Het overkomt ons allemaal wel eens. Je loopt even weg uit de keuken en vindt bij terugkomst een stomende, zwarte pan op je fornuis. En daarmee kan je enthousiaste kookbui zomaar omslaan in een minder happy gevoel. Want dat betekent meestal dat je flink lang moet schrobben en boenen om de bodem weer blinkend schoon te krijgen. Geen fijn klusje dus. Maar echt: het kan allemaal veel simpeler. Er zijn methoden waarbij je je niet eens hoeft in te spannen en die aangekoekte laag zo loslaat. Vandaag presenteren we je een aantal slimme life hacks waarmee je elke zwarte pan weer als nieuw maakt.

Baking soda & afwasmiddel

 Pan schoonmaken met baking soda

https://nl.pinterest.com/pin/487444359664437356/

We kennen baking soda natuurlijk al als wondermiddel met vele toepassingen. Maar wist je dat je er ook aangebrande pannen moeiteloos blinkend schoon mee kunt maken? Bijkomend voordeel is dat baking soda een natuurlijk middel is. Ook nog goed voor het milieu dus. Je vindt het in de grotere supermarkt bij de bakproducten. Een aangebrande pan schoonmaken met baking soda gaat als volgt:

Benodigdheden: een lepel, wat baking soda en afwasmiddel.

Stap 1: verwijder voorzichtig de aangebrande resten 

Stap 2: plaats wat afwasmiddel in de pan en strooi er een flinke hand baking soda bij

Stap 3: voeg water toe en laat dit mengsel een kwartier koken met de deksel erop

Stap 4: laat het daarna even afkoelen en reinig daarna de pan met een sopje tot hij weer blinkend schoon is.

Let op: Gebruik de baking soda nooit voor aluminium pannen!!

Onderkant pan blinkend schoonmaken

 Onderkant pan blinkend schoonmaken

https://nl.pinterest.com/pin/280841726741437132/

Oude pannen worden er meestal niet beter op qua look. Na intensief gebruik vormen zich allerlei zwarte en bruine vlekken aan de onderkant en binnenkant van je pan. Niet echt een smakelijk gezicht en zeker geen aanrader voor je gezondheid. Met een simpele truc kun je de zwarte onderkant van je pannen schoonmaken en ze weer net zo glimmend maken als toen je ze kocht. 

Je maakt hiervoor een papje van 2 eetlepels baking soda en 1 eetlepel water. Dit mengsel smeer je op de vlekken en zo laat je het een hele nacht staan. Daarna kun je de onderkant van de aangebrande pan schoonmaken met een schuurspons. Et voilà: een stralend schone pan!

Let op: check even of je pannen van staal zijn en zo nee, gebruik de baking soda dan niet !  

Zwarte vlekken verwijderen met Cola

 Pan schoonmaken met cola

https://nl.pinterest.com/pin/297589487867807699/

Teveel Cola is natuurlijk niet goed voor ons, maar wel voor je pannen. In de VS gieten vrachtwagenchauffeurs het zelfs in hun motor vanwege de reinigende kracht van dit drankje. Om de zwarte vlekken uit je pannen te verwijderen, breng je een centimeter met Cola aan de kook totdat het water begint te verdampen. Dit laat je een nachtje intrekken. Daarna kun je de vlekken makkelijk verwijderen. 

Suiker: nog zo’n wondermiddel!

 Pan schoonmaken met suiker

http://www.inspirecycle.com.au/hit-baby-one-time-hit-met-hit-sugar-hits/

Wil je een sterk aangebrande pan schoonmaken? Of wil je een drooggekookte pan schoonmaken? Dan is een simpel suikerklontje alles wat je nodig hebt. Maak de bodem van de pan eerst licht vochtig (niet teveel!) en schraap met een suikerklontje de aangekoekte resten voorzichtig weg.

Aangekoekte rijst verwijderen: het geheim

 Aangekoekte rijst schoonmaken

https://nl.pinterest.com/pin/294211788150842516/

Ook dit is een klassieker. Je hebt nog wat rijst in de pan laten staan en ja hoor: deze zit in no time vastgekoekt aan de bodem. En wat je ook probeert, niets helpt. Wil je de rijst graag nog eten? Plaats dan een witte boterham op de rijst en de deksel op de pan. Het brood absorbeert zo de aangebrande smaak. Schep daarna voorzichtig de bovenste lagen van de rijst af. 

Om de pan te reinigen plaats je een mengsel van de helft water en de helft azijn in de pan totdat de rijst net onder staat. Laat dit koken en wacht tot de rijst loskomt. Vervolgens maak je de pan verder schoon met afwasmiddel en een schuurspons. 

Zeer aangebrande pan schoonmaken

 Zeer aangebrande pan schoonmaken

https://nl.pinterest.com/pin/501025527284391683/

Wanneer je een pan zoals op deze foto ziet, dan zakt alle moed je in de schoenen. In zo’n geval ben je dus aangewezen op een paardenmiddel. Een aangebrande rvs pan kun je schoonmaken door een dikke laag groene zeep en diep bord met water met een scheut ammoniak onderin de pan te plaatsen. Je plaatst de pan in een vuilniszak, bindt hem dicht en laat hem 24 uur buiten staan. Daarna kun je de pan vrij eenvoudig schoonmaken. 

Aangekoekte Tefal of keramische pan schoonmaken

 Tefal pan schoonmaken

https://nl.pinterest.com/pin/803400021003332308/

Pannen met een Teflon laag mag je absoluut niet schoonmaken met een schuurmiddel of schuursponsje. Dan werkt de anti aanbaklaag namelijk niet meer. En je wilt natuurlijk je niet je mooie dure pannenset beschadigen. Een aangekoekte Tefal pan kun je het beste schoonmaken door even wat azijn in de pan te laten koken. Bij keramische pannen mag je wel een speciaal keramisch schuurmiddel en zachte schuurspons gebruiken. Doe dit wel voorzichtig want keramische pannen blijven kwetsbaar!

Bekijk ons assortiment aan pannen hier!

Share This Post :

Comments

Log in or register to post comments